Assortiment

Nederland & de Gouden Eeuw - deel 3: De nadagen van de Tachtigjarige Oorlog - Oorlog en economische groei creëerden de Gouden Eeuw - Simon Groenveld

Deel 3 uit serie van 4 hoorcolleges over de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in de Gouden Eeuw. Spreker(s): Simon Groenveld
€ --,-- Incl. btw
 Koop bij Luisterrijk.nl

Luisterfragment

In de Gouden Eeuw groeide de kleine Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden uit een wereldwijd handelsimperium dat op cultureel en wetenschappelijk gebied tot zijn gelijke niet kende. Waarom toen en waarom hier?

Derde deel uit serie van vier hoorcolleges waarin vier tophistorici de luisteraar meenemen naar deze wonderbaarlijke tijd. Yolanda Rodríguez Pérez behandelt de vroege Tachtigjarige Oorlog, vooral gezien vanuit Spaanse ogen. Maarten Prak bespreekt onder meer de start van de economische groei, de rol van Van Oldenbarnevelt, het Twaalf Jarig Bestand en de VOC, waarna Simon Groenveld vertelt over de nadagen van de Tachtigjarige Oorlog. Als laatste spreekt Luc Panhuysen over Johan de Witt, Willem III en het hoogtepunt van de economische bloei.

Opname: Live opgenomen in het Koninklijk Instituut voor de Tropen, Amsterdam.
Uitgave: Historisch Nieuwsblad, onderdeel van Veen Media.

Deel 3: De nadagen van de Tachtigjarige Oorlog, door Simon Groenveld

Na het Twaalfjarig Bestand en de dood van prins Maurits ontstond een nieuw evenwicht tussen de bestuurscolleges en de bekwame stadhouder Frederik Hendrik. De oorlog met Spanje werd hervat. Resultaat was de erkenning van de soevereiniteit van de Republiek der Zeven Provinciën bij de Vrede van Munster in 1648. Opmerkelijk is dat in deze tijd van oorlog de Gouden Eeuw tot ontwikkeling kwam. De economie van de westelijke provincies groeide, en daarvan profiteerde ook de cultuur. Het evenwicht werd echter verstoord doordat stadhouder Willem II zijn positie wilde versterken en in botsing kwam met de zittende elite. Bovendien vormde Engeland een nieuwe buitenlandse bedreiging.

Uitgegeven door: VBKMedia
Oorspronkelijke uitgever: Veen Media
Spreker(s): Simon Groenveld
Speelduur: 1 uur 14 min

Grootte: 68 MB

ISBN: 9789085715405