Assortiment

Nee, ik beslis - Hugo Claus

Twaalf gedichten en tien liedteksten van Hugo Claus, op muziek gezet en vertolkt door Steef Verwée, aangevuld met zeven gedichten voorgedragen door Hugo Claus zelf. Spreker(s): Hugo Claus, Patricia Beysens, Steef Verwée
€ --,-- Incl. btw
 Koop bij Luisterrijk.nl

Luisterfragment

De ‘Hotsy Totsy Club’ in de Hoogstraat in Gent was vanaf 1973 de place-to-be voor de artistieke incrowd van Vlaanderen en Nederland. Onder de begeesterde leiding van Guido en Motte Claus was deze kroeg de ontmoetingsplaats voor creatievelingen. Daar waren Hugo Claus, broer van Guido, en zijn vrienden vaste en graag geziene stamgasten en daar was het dat Steef Verwée, als jong muzikant, bevriend werd met dé grootmeester van de Nederlandse Letteren. Daar vond in 1983 de première plaats van Het Verdriet van België, het meesterwerk van Hugo Claus, meer bepaald op 17 maart. 25 jaar later, op 19 maart 2008, nam Hugo op waardige wijze afscheid van het leven, hij koos zelf om op deze manier te sterven, vandaar de titel Nee, ik beslis.

Het luisterboek Nee, ik beslis is opgevat als eerbetoon aan de Heer Hugo Claus en omvat twaalf gedichten gekozen in nauw overleg en in samenspraak met de dichter. De gedichten werden getoonzet door Steef Verwée, oorspronkelijk voor de muziektheaterproductie Claus on the Rocks die in 1978 in première ging in het theater Arena te Gent. In het luisterboek worden deze gedichten vertolkt door Steef Verwée. De song In Memoriam Ferdi komt uit de musical Casanova, gecomponeerd in 1987 in opdracht van het Arca (Tinnenpot) Theater te Gent. Voor Claus on the Rocks vertrouwde Claus tien ‘liedteksten’ toe aan Verwée. Deze teksten waren oorspronkelijk geschreven voor Liesbeth List maar werden door de zangeres ter zijde gelegd.

Deze teksten werden eveneens door Verwée op muziek gezet en exclusief in het programma verwerkt, toen in het theater Arena en ook nu in dit luisterboek gezongen door Patricia Beysens. Deze teksten werden niet gepubliceerd en geven daarom een genuanceerd beeld van de uitzonderlijke gaven van Claus als woordkunstenaar.

Een derde luik is voorbehouden voor de meester zelf, Hugo Claus leest zeven gedichten (ontmoeting, devotie, huwelijk, ongenoegen, reaktie, dekadentie, berusting).

De aanwezigheid van de originele stem van de dichter geeft een absolute en blijvende meerwaarde. De studio opnames dateren van 1985, jaar waarin Steef Verwée zijn TEO of The Erotic Opera componeerde op erotische teksten van Engelstalige dichters, première in theater Arena en tegelijk in de Stadsschouwburg van Amsterdam. Hugo Claus verleende zijn medewerking aan TEO in de vorm van zeven gedichten als exclusieve bindteksten tussen de thematische opera-acts, deze werden bij elke uitvoering live uitgestuurd.

Nee, ik beslis, waarvan Motje Claus met genoegen en fierheid het meterschap aanvaardt, is een ode opgedragen aan het werk van Hugo Claus en bedoeld om de geest en het talent van de meester voor eeuwig te laten verder leven...

Zang: Patricia Beysens, Steef Verwée
Muziek: Steef Verwée
Piano: Eddy Aelbrecht
Cello: Dankaart Elst
Gitaren: Steef Verwée
Accordeon: Rony Verbiest
Arrangementen: Piano: Eddy Aelbrecht - Cello en Gitaren: Steef Verwée - Accordeon: Rony Verbiest
Opnameleiding: Rudy De Keyser

Productie: Hans Kusters voor HKM Literatuur
De teksten van Hugo Claus zijn afgedrukt met de toestemming van uitgeverij De Bezige Bij.
Lay out: Eric Fimmers
Illustratie cover: Hugo Claus

Een boekje met alle liedteksten wordt als pdf-bestand meegeleverd.

Inhoud
Liederen:
1. Ouverture
2. Je bent er niet
3. Oefening 7
4. Jij kwam langs
5. Zijn relikwie 3
6. Ik schrijf je neer
7. De anderen
8. Oefening 8
9. Oefening 9
10. Jij, jij, jij
11. Zijn relikwie 7
12. Gek van jou
13. In memoriam Ferdi
14. Mijn leven
15. Liedje
16. Wat wil je nou
17. Blauw
18. Oefening 4
19. Onze nacht
20. Romantisch
21. Ik hou niet van jou
22. Bewegen 1
23. Ha seele

Hugo Claus leest:
24. Aanvang
25. Ontdekking
26. Huwelijk
27. Ongenoegen
28. Reaktie
29. Dekadentie en hoop
30. Laatste groet

Uitgegeven door: HKM Literatuur
Oorspronkelijke uitgever: HKM Literatuur
Spreker(s): Hugo Claus, Patricia Beysens, Steef Verwée
e-boek (pdf) meegeleverd (155)
HKM Literatuur (36)
 Toevoegen
Gebruik komma's om tags te scheiden.
Speelduur: 1 uur 0 min

Grootte: 83 MB

ISBN: 9789079390434