Je brein de baas - Over de rol van bewust denken - André Aleman

Onderzoek heeft aangetoond dat onbewuste processen in ons brein een grote invloed kunnen hebben op ons gedrag, maar nu horen we een heel ander geluid: neuropsycholoog André Aleman neemt het op voor het bewuste denken. Spreker(s): Frank Rigter
€ 14,99 Incl. btw
 Koop bij Luisterrijk.nl

Luisterfragment

In Je brein de baas neemt neuropsycholoog André Aleman het op voor het bewuste denken. Onderzoek heeft eerder aangetoond dat juist onbewuste processen in ons brein een grote invloed kunnen hebben op ons gedrag. Daardoor zijn veel wetenschappers de rol van bewust denken gaan bagatelliseren: het heeft volgens hen slechts een gering effect op ons doen en laten. Dat betekent dat er van een vrije wil ook geen sprake kan zijn.

In dit luisterboek horen we een heel ander geluid: Aleman laat aan de hand van de nieuwste inzichten uit de hersenwetenschap zien dat het menselijk bewustzijn wel degelijk ons gedrag stuurt. Wat je doet en wie je bent, heeft veel te maken met wat je denkt en wilt. Sterker nog, we kunnen bewust ons eigen denken en doen beïnvloeden om onze doelen te bereiken. Hoewel onbewuste processen zeker een rol spelen, laat Aleman zien dat bewust denken die onbewuste processen in goede banen kan leiden. Mindfulness en spiritualiteit kunnen daarbij behulpzaam zijn. Het feit dat ons brein ‘bezield’ is, maakt ons uniek.

Inhoud
Inleiding
1. Het onbewuste overschat - Over de rol van automtische processen
2. De man die niks meer deed - Apathie, wanneer bewuste aansturing het laat afweten
3. De man die niet anders kon - Hoe zit het met de vrije wil
4. Waarom mislukken goede voornemens - Over verleiding en beheersing
5. Neurofeedback - Je brein direct aansturen
6. Mindfulness - Van hijgerige hype naar rustgeven kracht
7. Baas in eigen brein - Over bewuste keuzes, controle en verantwoordelijkheid
Nawoord - Zijn we nu wel of niet ons brein
Dankwoord

Uitgegeven door: Rubinstein Audio
Oorspronkelijke uitgever: AtlasContact
Spreker(s): Frank Rigter

Speelduur: 5 uur 38 min

Grootte: 310 MB

ISBN: 9789463622707
Populaire tags