Assortiment

Het recht van de sterktste... of niet? - Jan van Hooff

Op tv of in de dierentuin zie je hoe de grootste en sterkste gorilla van de groep de baas is over de anderen. Maar soms helpen dieren elkaar zelfs belangeloos. Hoe kan dit? Leeftijd: 9+ Spreker(s): Jan van Hooff
€ --,-- Incl. btw
 Koop bij Luisterrijk.nl

Luisterfragment

"De natuur is nu eenmaal wreed" - dat hoor je vaak. Op tv of in de dierentuin zie je hoe de grootste en sterkste gorilla van de groep de baas is over de anderen. "Natuurlijk is dit zo," zeg je dan meteen. "Hij is toch de sterkste, en de natuur is tenslotte een strijd om het bestaan waarin de sterkste overleeft."

Maar klopt dit wel? Is het echt zo dat alleen de grootste en sterkste binnen een groep overleven? Want als dat zo is, dan zouden er na miljoenen jaren evolutie toch alleen nog maar sterke dieren over moeten zijn? En dat is niet zo! Soms helpen dieren elkaar zelfs belangeloos. Hoe kan dit? Moeten dieren misschien ook andere eigenschappen hebben om te kunnen overleven, en welke zijn dat dan? En hoe komt het dat deze dieren met die eigenschappen het dan toch hebben kunnen winnen van die veel grotere en sterkere soortgenoten?

Jan van Hooff, professor in het gedrag van dieren, zal in dit luistercollege al deze vragen beantwoorden aan de hand van vele aansprekende voorbeelden uit het dierenrijk. Daarbij zal hij ook vertellen hoe dit allemaal bij ons mensen zit en of wij wel zo anders zijn dan dieren.

Inhoud
Introductie
Bijten, slaan en krabben: overleven is vechten
De wereld volgens Darwin
Zo vader zo zoon / zo moeder zo dochter
Het stokstaartje op wacht: de domoor overleeft
De vampiertjes van Wilkinson
De ontmaskering van de bedrieger
Het verschil tussen haringen en honden
Ruzie maken doe je meestal met je vrienden
Verzoening: hoe dieren ruzies bijleggen
Een experiment: de aap en het touwtje
Mensen zijn net dieren
"Da's niet eerlijk": sommige dieren weten dat ook
Dus hoe zit het: overwint de sterkste?
Uitgegeven door: LuisterWijs
Spreker(s): Jan van Hooff
Speelduur: 0 uur 50 min

Grootte: 40 MB

ISBN: 9789461495761