Assortiment

Damokles - De schuldvraag - KRO radiodocumentaire - Jan Paul de Bondt

Damokles documentaire met het verhaal over Rob Ovaa, die in 1984 omkomt bij de ontploffing van een ondeugdelijke landmijn, en over maatschappelijk werker Fred Spijkers die de waarheid probeert te achterhalen. Spreker(s): Jan Paul de Bondt, Joost Middelhof
€ --,-- Incl. btw
 Koop bij Luisterrijk.nl

Luisterfragment

De Damokles documentaire De Schuldvraag van programmamaker Jan Paul de Bondt reconstrueert het verhaal van Rob Ovaa, die in 1984 omkomt bij de ontploffing van een landmijn. In die tijd is Fred Spijkers maatschappelijk werker bij Defensie. Hij krijgt de opdracht de weduwe van Ovaa te berichten dat het ongeluk te wijten is aan onvoorzichtigheid van haar man. Spijkers vertikt dit en gaat samen met mevrouw Ovaa op zoek naar de ware toedracht. Al snel krijgen ze een geheim rapport in handen, waaruit blijkt dat het type mijn als ondeugdelijk bekendstaat. Het betreft een type vol constructie- en productiefouten. Spijkers en de weduwe van Ovaa proberen het Ministerie van Defensie te laten vervolgen, maar ondervinden hevige tegenwerking van het ministerie. Spijkers wordt duidelijk gemaakt dat hij veel te lastig is en ze willen hem via vervalsing van psychiatrische rapporten zelfs verminderd toerekeningsvatbaar verklaren.

Inmiddels heeft minister Voorhoeve toegegeven dat de schuld van het ongeluk met de mijn niet bij Rob Ovaa lag. Voor Spijkers en de weduwe van Ovaa betekent dit een nieuwe stap op weg naar het eerherstel van Rob Ovaa en henzelf. Gesprekken met Fred Spijkers, mevrouw Oova en een medewerker van het ministerie van Defensie.

Twintig jaar na de documentaire van Jan Paul de Bondt sleept de zaak rondom Fred Spijkers nog steeds voort. In 2003 ontving Spijkers wel een schadevergoeding van het Ministerie van Defenise, maar tot op heden weigert het ministerie archiefstukken over Fred Spijkers te openbaren. Recent liet Meester Pieter van Vollenhoven weten dat hij wil optreden als vertrouwenspersoon van Fred Spijkers als het ministerie hem daarvoor vraagt.

Eindredactie: Christof van Basten Batenburg
Redactie en samenstelling: Jan Paul de Bondt
Uitgegeven door: Instituut voor Beeld en Geluid
Oorspronkelijke uitgever: KRO
Spreker(s): Jan Paul de Bondt, Joost Middelhoff
Speelduur: 0 uur 54 min

Grootte: 61 MB

ISBN: 9789461498304