Assortiment

Mohammed - Een hoorcollege over de profeet van de islam - Hans Jansen

Arabist Hans Jansen reconstrueert het leven van de profeet aan de hand van overgeleverde verhalen. Wie was Mohammed eigenlijk? Hoe betrouwbaar zijn de bronnen en in welk historisch kader moeten we ze begrijpen? Spreker(s): Hans Jansen
Van: € --,--

Voor slechts:
€ --,-- Incl. btw
 Koop bij Luisterrijk.nl

Luisterfragment

In zijn college over de historische Mohammed reconstrueert arabist Hans Jansen het leven van de profeet aan de hand van overgeleverde verhalen. Wie was Mohammed eigenlijk? Hoe betrouwbaar zijn de bronnen en in welk historisch kader moeten we ze begrijpen? Met kennis van de Arabische wereld, een heldere stijl en een juiste dosis gezond verstand en humor, geeft Hans Jansen een uiterst boeiend college over het begin van de islam.

Moderne ongelovigen zijn wel of niet nieuwsgierig naar wat er tijdens het leven van Mohammed (ca. 570-632) voorgevallen is. Maar moslims zijn meer dan nieuwsgierig. Voor hen is Mohammed het goede voorbeeld, wiens gedrag zij zouden willen navolgen.

De colleges proberen te laten zien dat de enige oude bron die er betrouwbaar uitziet, de zogeheten Sira van Ibn Ishaq, uit ongeveer het jaar 750, in feite een gigantische bundel preken-in-verhaalvorm is. Die preken willen de toehoorder er van overtuigen dat Mohammed de Gezant van God is.

De inhoud van de colleges is ontleend aan Hans Jansen, De historische Mohammed: De verhalen uit Medina, Amsterdam (Arbeiderspers) 2007; en van dezelfde, De historische Mohammed: De Mekkaanse verhalen, Amsterdam (Arbeiderspers) 2005.

Inhoud
Inleiding
Hoofdstuk 1: Het begin
Hoofdstuk 2: De aard van de bronnen
Hoofdstuk 3: Het begin van de openbaring
Hoofdstuk 4: De Jahiliyya
Hoofdstuk 5: Bekeerlingen tot de islam
Hoofdstuk 6: Problemen
Hoofdstuk 7: De toestand in Mekka en Medina
Hoofdstuk 8: Het begin in Medina
Hoofdstuk 9: De slag bij Badr (maart 624)
Hoofdstuk 10: De laatste jaren in Medina
Hoofdstuk 11: Het schandaal rond Aisha
Hoofdstuk 12: De laatste periode van Mohammeds leven in Medina

Uitgegeven door: Home Academy
Oorspronkelijke uitgever: Home Academy
Spreker(s): Hans Jansen
Speelduur: 4 uur 13 min

Grootte: 160 MB

ISBN: 9789085309574