Assortiment

Govert Jan Bach over de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach - Een hoorcollege vol muziekfragmenten - Govert Jan Bach

Govert Jan Bach reikt in dit hoorcollege opnieuw een aantal sleutels tot beter verstaan aan, gelardeerd met talloze muziekvoorbeelden van uiteenlopende uitvoeringen. Spreker(s): Govert Jan Bach
€ --,-- Incl. btw
 Koop bij Luisterrijk.nl

Luisterfragment

Is de Johannes Passion het kleinere broertje van de Matthäus Passion?Govert Jan Bach laat in zijn nieuwe luisterboek horen dat daar geen sprake van is. De Johannes Passion ging aan de Matthäus Passion vooraf en was als het ware diens wegbereider.

Met minder middelen dan in de Matthäus Passion weet Bach de kern van het verhaal van Johannes, dat al zo anders is als dat van Matthäus, te raken en zo te toonzetten dat velen de Johannes verkiezen boven de Matthäus. Door het verhaal van Johannes duurt deze muziek een uur korter en is de toon minder beschouwend maar meer psychologisch van aard. Dat resulteert in kortere maar wonderschone aria’s. In de felheid van de koren en in de diepgravende dialogen tussen Jezus en Pilatus, ontpopt Bach zich als een waar genie. Het is zowel spannende muziek met het karakter van een rechtbankdrama als ook een troostende Passion met een helend effect op de luisteraar.

Govert Jan Bach reikt opnieuw een aantal sleutels tot beter verstaan aan, gelardeerd met talloze muziekvoorbeelden van uiteenlopende uitvoeringen. Een hoorcollege vol muziekfragmenten.

Inclusief boekje met de volledige tekst als PDF-bestand

Inhoud
Hoofdstuk 1: Inleiding: Waar gaat deze spannende muziek naartoe
Hoofdstuk 2: De voorgeschiedenis
Hoofdstuk 3: Ontstaansgeschiedenis
Hoofdstuk 4: Johannes, een afwijkend evangelie
Hoofdstuk 5: Doel en publiek
Hoofdstuk 6: Bachs preek in noten
Hoofdstuk 7: Architectuur
Hoofdstuk 8: Vorm en versie
Hoofdstuk 9: Ontvangst en heruitvoeringen

Uitgegeven door: Rubinstein
Spreker(s): Govert Jan Bach
Speelduur: 2 uur 39 min

Grootte: 324 MB

ISBN: 9789047619468