Assortiment

Overwin je angsten en fobieën met yoga - Balance & Harmony - Gezond van lichaam en geest (serie) - Fred van Beek

Angsten, fobieën en de daarmee samenhangende spanningen en negatieve emoties zijn met yoga heel goed op te lossen. Een goede ademhaling speelt daarbij een vitale rol. Spreker(s): Fred van Beek
€ --,-- Incl. btw
 Koop bij Luisterrijk.nl

Luisterfragment

Angsten, fobieën en de daarmee samenhangende spanningen en negatieve emoties zijn met yoga heel goed op te lossen. Een goede ademhaling speelt daarbij een vitale rol, want die geeft een krachtige ondersteuning bij het aanpakken van angsten en fobieën in plaats van ervoor te vluchten. De kwaal wordt bestreden met de kwaal zelf.

Een angststoornis is simpel gezegd een buitensporige angst voor een gevaar dat niet of nauwelijks bestaat. Veel mensen hebben bijvoorbeeld last van vliegangst. Dat wordt een stoornis wanneer alleen al bij de gedachte aan de komende reis het zweet je aan alle kanten uitbreekt. En het is een fobie als je onder geen enkele voorwaarde in een vliegtuig stapt. Mensen kunnen als de dood zijn voor ongevaarlijke dieren als muizen of spinnetjes. Mensen met hoogtevrees sterven duizend doden, ook al kunnen ze met geen mogelijkheid naar beneden vallen. Extreme angst om te gaan trillen of blozen, voor kleine ruimtes, voor ziektes, voor het op straat zijn, voor tunnels, voor vreemde mensen, voor het spreken via de telefoon, het komt allemaal vaker voor dan we denken.

Een angststoornis mag voor een buitenstaander soms overdreven lijken, in de belevingswereld van hem of haar die er last van heeft is de angst, het dreigende gevaar, buitengewoon reëel. Zoals zoveel andere aandoeningen hebben angststoornissen en fobieën psychische achtergronden die zich in lichaamsprocessen vertalen en dan als buitensporige angst naar buiten treden. Die achtergronden kunnen bijvoorbeeld liggen in het sociale verleden, de opvoeding en in ingrijpende gebeurtenissen.

Met een handig boekje (in pdf-formaat) met tips, tekeningen en waarin u alles kunt nalezen. Dit pdf-bestand wordt met de mp3-bestanden meegeleverd.

Inhoud
1: Inleiding bij het oplossen van angsten en fobiëen
Ieder mens kent angst. Heb je vaak angst of heb je een fobie, leer dan er zo mee om te gaan dat je er geen last van hebt. Verzamel de moed om te veranderen wat je wilt veranderen. En leer dat wat je niet kunt veranderen te accepteren. Dan zal als vanzelf je angst verdwijnen.

2: Stilte, adem en transcendente meditatie
Het verleden doet er niet meer toe en de toekomst moet nog komen. Alleen het nu is werkelijk belangrijk. Wie in staat is te leven in het nu voelt geen behoefte om te treuren over het verleden of angstig naar de toekomst te kijken en ervaart na verloop van tijd dat zij of hij de angst of fobie niet meer nodig heeft om te (over)leven. Dat geeft een overweldigend gevoel van opluchting en nieuwe kracht en energie. De adem, de stilte en een mantra bewerkstelligen veranderingen in je hersencellen en je innerlijke gesteldheid die je naar dat gevoel leiden.

3: Angst overwinnen
Angsten en fobieën zijn blokkades van de energiestroom in je lichaam. Deze ademoefening, oorspronkelijk ontworpen voor vliegangst, is ideaal voor het versterken van je afweermechanisme en om te aarden, met beide benen op de grond, waardoor je angst allengs minder reëel wordt. Van daaruit kun je de ziekmakende angsten steeds verder los schudden en trillen totdat ze verdwenen zijn. De oude cellen in je lichaam zijn dan vervangen door nieuwe, die geladen zijn met je eigen nieuwe kracht en energie.

4: Ruimte voor jezelf (programmeren, handmassage en volledige ademhaling)
Elke beslissing die je neemt en die niet is gebaseerd op je angst, bevrijd je er een stukje van. Sta jezelf dus toe om weloverwogen, rationele beslissingen te nemen. Doordring elke cel van je lichaam met het gevoel van zelfwaardering en vrijheid dat je jezelf daarmee geeft, en je angst zal steeds verder het veld ruimen. De handmassage en de volledige ademhaling ondersteunen de krachtige werking van de oefening.

5: Waardering voor jezelf, adem als brug tussen lichaam en geest
Je ontwikkelt zowel de wilskracht om je angst te vervangen door ander gedrag als het zelfvertrouwen om dat in de dagelijkse praktijk ook daadwerkelijk te doen. Met de torsie versterk je je sympathisch en vegetatief zenuwstelsel, verwijder je negatieve gedachten en maak je ruimte voor de krachten die in je schuilen. Je gaat dan de realiteit niet langer uit de weg. De zelfwaardering die dit alles oplevert maakt je zo veel sterker dat angst na verloop van tijd niet langer een reële optie is.

6: Bewustwording van jezelf
De zwaan, de vuurademhaling en de heldenhouding helpen je op een gezonde manier veel meer te bereiken dan je met kalmeringsmiddelen of andere verslavende medicijnen ooit zou kunnen. Word je bewust van jezelf, van je lichaam en van je geest, en confronteer je angst met zichzelf. Maak je angst maar flink bang! Kijk naar jezelf en zie achter de façade van het dagelijks leven wie en hoe je werkelijk bent: een mens vol van kracht en energie dat het leven lachend tegemoet treedt.

7: De mantra 'namaha'
Door de voorgaande oefeningen heb je je biochemie in evenwicht gebracht, je zenuwstelsel aangepakt en je mentale kracht enorm vergroot. Met deze mantra, de goede ademhaling en het voelen van de stilte achter de stilte, versterk je alles wat je tot nu toe met succes - want dat heb je zeker ervaren - hebt gedaan om je angst letterlijk de baas te worden. Je verankert je overwinning in jezelf, en maakt haar daarmee blijvend.

8: Dorische tempelmuziek voor het oplossen van angsten en fobieën (bells)

Uitgegeven door: Wamsenzo
Spreker(s): Fred van Beek
Speelduur: 1 uur 12 min

Grootte: 75 MB

ISBN: 9789461493606