Assortiment

Het Romeinse Rijk - Fik Meijer

In vijf hoorcolleges gaat prof. dr. Fik Meijer in op de geschiedenis van het Romeinse Rijk. Hoe wisten de Romeinen het tot wereldheersers te schoppen? Spreker(s): Fik Meijer
€ --,-- Incl. btw
 Koop bij Luisterrijk.nl

Luisterfragment

Er zijn in de geschiedenis weinig heersers geweest die over een groter gebied hebben geregeerd dan de Romeinse keizers. Emeritus hoogleraar Oude geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam Fik Meijer, ook wel de populairste classicus van Nederland genoemd, geeft college over het Romeinse Rijk.

Hoe konden de Romeinen zo succesvol worden?
Romeinse keizers waren dol op succes, en deden alles voor eer en glorie. Vandaar dat ze graag en regelmatig nieuwe oorlogen begonnen. Maar hoe konden ze ook nog eens succesvol over hun hierdoor snel groeiende imperium heersen? Dat heeft te maken met het respect dat ze hadden voor de culturen die ze veroverden (op gewelddadige wijze, dat dan weer wel). Classicus prof. dr. Fik Meijer van de Universiteit van Amsterdam vertelt.

Waarom stierven Romeinse keizers vaak een gruwelijke dood?
De bekendste vermoorde Romeinse alleenheerser is Julius Caesar, maar van de andere 86 officiële keizers zijn er ook heel wat omgelegd. Door bijvoorbeeld senatoren, commandanten van de keizerlijke garde, generaals met goed getrainde legioenen of door individuen met een persoonlijke vete. Een college (of eigenlijk een bloederige opsomming) van classicus prof. dr. Fik Meijer (UvA).

Hoe schopte je het in het oude Rome van slaaf tot gladiator?
Klopt die nou, de film Gladiator? Classicus prof. dr. Fik Meijer (UvA) weet alles over de gladiatorencultuur uit de Romeinse tijd, en vertelt allerlei vermakelijke details. Wist je bijvoorbeeld dat ganzen en zwanen het voorprogramma van de gladiatoren in het Colosseum verzorgden? En wat vond de vrouwelijke populatie van deze gespierde vechtersbazen? (De gladiatoren dus, niet die ganzen en zwanen.

Hoe zagen hooligans eruit in de tijd van de Romeinen?
Volkssport nummer 1 in het Romeinse rijk: het wagenrennen. De menners die de wagens bestuurden waren de topsporters van die tijd. Er werd enorm veel gegokt omtrent de uitslagen, en er ontstond een keiharde supporterscultuur, waarbij de fans zich uitdosten in de kleuren van hun favoriete renstal. Dat is niet heel anders dan onze voetbalcultuur dus. En rellen waren er ook. Classicus Fik Meijer (UvA) vertelt over deze supporters en hoe er in Constantinopel tijdens een massale rel 30.000 hooligans om het leven kwamen.

Waar ging het Romeinse rijk aan ten onder?
Er zijn een paar rare theorieën: de Romeinen gingen ten onder aan loodvergiftiging, ze dronken te veel wijn, of zaten veel te veel in bad. Classicus prof. dr. Fik Meijer (UvA) denkt er anders over, en legt in zijn laatste college uit wat hij denkt dat de ware redenen zijn achter de neerval van het Romeinse rijk.

Uitgegeven door: Universiteit van Nederland
Spreker(s): Fik Meijer
Speelduur: 1 uur 17 min

Grootte: 71 MB

ISBN: 8719244140060