Assortiment

Oorlogsenthousiasme - Een hoorcollege over de radicalisering van de Europese cultuur tijdens WO1 - Ewoud Kieft

Wie het oorlogsenthousiasme van 1914 begrijpt, begrijpt ook het ontstaan en de aantrekkingskracht van het fascisme en nationaalsocialisme. Kieft toont de verontrustende, aanzuigende kracht die oorlog telkens opnieuw weer heeft. Spreker(s): Ewoud Kieft
€ --,-- Incl. btw
 Koop bij Luisterrijk.nl

Luisterfragment

Duizenden van Europa’s meest vooraanstaande kunstenaars, schrijvers en wetenschappers waren euforisch toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Hoe konden zoveel intelligente, vooruitstrevende en sociaal geëngageerde mannen en vrouwen veranderen in militante, oorlog verheerlijkende radicalen?

Om dit mysterie te begrijpen duikt Ewoud Kieft tijdens dit college in de levens van een aantal intrigerende oorlogsenthousiastelingen, zoals de Italiaanse dandy en vrouwenverslinder Gabriele d’Annunzio en de Duitse anarchist Erich Mühsam. Waar kwam hun oorlogsenthousiasme vandaan? En hoe verging het hen tijdens de oorlogsjaren, toen ze het ware, alles vernietigende karakter van de Eerste Wereldoorlog onder ogen zagen?

Rond het thema oorlogsenthousiasme legt Kieft motieven van Europa’s moderne cultuur bloot die lang zijn doodgezwegen: want wie het oorlogsenthousiasme van 1914 begrijpt, begrijpt ook het ontstaan en de aantrekkingskracht van het fascisme en nationaalsocialisme. Bovenal toont hij de verontrustende, aanzuigende kracht die oorlog heeft op mensen, telkens weer opnieuw.

Bij het hoorcollege wordt een synopsis als pdf-bestand meegeleverd.

Dit college is tot stand gekomen i.s.m. de Rode Hoed.

Inhoud
College 1:
Hoofdstuk 1. Massademonstraties en de hoop van de elite
Hoofdstuk 2. Erich Mühsam en de hysterie in München: hoe de oorlog feitenvrij werd

College 2:
Hoofdstuk 3. Gabriele d'Annunzio en de Italiaanse interventie
Hoofdstuk 4. Oorlogsenthousiasme en de nazi's: hoe de oorlogscultuur van 1914-18 de voedingsbodem vormde voor het nationaalsocialisme

Uitgegeven door: Home Academy
Oorspronkelijke uitgever: Home Academy
Spreker(s): Ewoud Kieft
Speelduur: 1 uur 34 min

Grootte: 52 MB

ISBN: 9789085301592