Assortiment

Een geschiedenis van Jezus Christus - Een hoorcollege over de historische Jezus en de Christus van het geloof - Etienne Vermeersch

In zijn hoorcollege reconstrueert Etienne Vermeersch met grote encyclopedische kennis, humor en eloquentie het leven van Jezus van Nazareth volgens een historisch-kritische methode. Spreker(s): Etienne Vermeersch
€ --,-- Incl. btw
 Koop bij Luisterrijk.nl

Luisterfragment

In zijn hoorcollege reconstrueert Etienne Vermeersch het leven van Jezus van Nazareth volgens een historisch-kritische methode. Deze bestaat uit een kritische analyse van de beschikbare bronnen en hun culturele en historische context om zo te beargumenteren wat historisch is en wat niet.

Algemeen wordt aangenomen dat Jezus van Nazareth een Joodse profeet was die leefde van ca. 5 v.C. tot ca. 30 n.C. Vanaf ongeveer 28 n.C. trad hij in Galilea en Judea naar buiten als profeet. Op bevel van de Romeinse prefect Pontius Pilatus werd hij in 30 (of 33) n.C. door Romeinse soldaten gekruisigd. Echter, er bestaan geen strikt historische bronnen over Jezus.

Met grote encyclopedische kennis, humor en eloquentie, behandelt Vermeersch de beschikbare bronnen en de meest betrouwbare getuigenissen, zoals o.a. de werken van Flavius Josephus, Paulus en de evangeliën.

Bij het hoorcollege hoort een lijst van aanbevolen literatuur die wordt meegeleverd als pdf-bestand.

Inhoud
College 1: De basisgegevens
Hoofdstuk 1: Uitgangspunten bij historisch onderzoek
Hoofdstuk 2: De canonieke evangeliën

College 2: De historische Jezus
Hoofdstuk 3: Onderzoek naar de historische Jezus
Hoofdstuk 4: Situering van de evangelieverhalen

College 3: De Christus van het geloof
Hoofdstuk 5: Van dood en verrijzenis naar Messias en God de Zoon
Hoofdstuk 6: De leer van de evangeliën en het christendom


Uitgegeven door: Home Academy
Oorspronkelijke uitgever: Home Academy
Spreker(s): Etienne Vermeersch
Speelduur: 2 uur 28 min

Grootte: 155 MB

ISBN: 9789085301400