Assortiment

Amerika - Doeko Bosscher

In vijf colleges van een kwartier verklaart hoogleraar Doeko Bosscher waarom Amerika de afgelopen eeuw is uitgegroeid tot het centrum van de wereld. Spreker(s): Doeko Bosscher
€ --,-- Incl. btw
 Koop bij Luisterrijk.nl

Luisterfragment

Hoogleraar Doeko Bosscher geeft vijf hoorcollege over Amerika.

Hoe kon slavernij eigenlijk bestaan in het o zo vrije Amerika?
Vrijheid was extreem belangrijk voor de founding fathers van Amerika. Waarom roeiden ze slavernij dan niet met wortel en tak uit? Simpel: angst. Jefferson, een van de opstellers van de onafhankelijkheidsverklaring, vreesde een enorme opstand van slaven, stelt prof. dr. Doeko Bosscher van de Rijksuniversiteit Groningen.

Waarom vindt bijna elke Amerikaan Abraham Lincoln de beste president ooit?
Afgaande op films als ‘Abraham Lincoln, Vampire Hunter’ is Abraham Lincoln een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse popcultuur. Voor de meeste Amerikanen is hij dan ook de beste president ooit. Terecht, stelt prof. dr. Doeko Bosscher van de Rijksuniversiteit Groningen. Maar hoe is dat zo gekomen?

Waarom tel je pas mee als president zodra iemand heeft geprobeerd je om te leggen?
Het is een luguber statussymbool. Voor de geschiedenis tel je als Amerikaanse president vooral mee als iemand je probeerde te vermoorden. Maar waarom willen mensen dat zo graag? En hoe voorkomen overheidsdiensten dat dit daadwerkelijk lukt? Daarover vertelt prof. dr. Doeko Bosscher van de Rijksuniversiteit Groningen.

Waarom stelde Kennedy maar weinig voor, als je z’n charisma wegdenkt?
President Kennedy was jong, goed geknipt, charismatisch, en uiteindelijk vrij onbeduidend. Dat stelt prof. dr. Doeko Bosscher van de Rijksuniversiteit Groningen. Maar hoe kan het dat er zo’n verschil zat tussen Kennedy’s populariteit en zijn effectiviteit als politiek leider?

Hoe kan vreemdgaan een Amerikaanse president populairder maken?
Als je het over een sigaar en Bill Clinton hebt, moeten alle ooms op kringverjaardagen ontzettend lachen. Maar als je de obsessie met de affaires van Clinton goed bestudeert, kun je veel leren over de Amerikaanse politiek en maatschappij, stelt prof. dr. Doeko Bosscher van de Rijksuniversiteit Groningen.

Uitgegeven door: Universiteit van Nederland
Spreker(s): Doeko Bosscher
Speelduur: 1 uur 16 min

Grootte: 70 MB

ISBN: 8719244140015