De overwintering op Nova Zembla - Een hoorspel - Dick Walda

Hoorspel over de hachelijke tocht van Willem Barentsz waarbij hij de kusten van Nova Zembla verkende en Bereneiland en Spitsbergen ontdekte. Zijn schip kwam vast te zitten in het ijs. Spreker(s): Frans Somers, Jan Borkus, Paul van der Lek, Hans Hoekman,
€ 15,95 Incl. btw
 Koop als download


Luisterfragment

In 1596 vertrok Willem Barentsz met zijn bemanning voor de derde keer naar het noorden, opnieuw met Jacob van Heemskerk. Dit keer voer Barentsz vanaf Scandinavië niet oostwaarts, maar noordwaarts. Hij ontdekte een eiland dat hij Veere eiland noemde (het tegenwoordige Bereneiland) en verder noordelijk, een land dat hij Het Nieuwe Land noemde (het huidige Spitsbergen).

Terug op Bereneiland werd de expeditie gesplitst. Een schip, onder bewind van Jan Corneliszoon Rijp, probeerde westelijk van Spitsbergen een doorvaart te vinden. Barentsz onderzocht de zeeën tussen Spitsbergen en Nova Zembla. Barentsz slaagde er inderdaad in de noordpunt van Nova Zembla te ronden, maar kwam daarna vast te zitten in het ijs. Van aangespoeld drijfhout werd een huis gebouwd, dat bekend staat als Het Behouden Huys, waarin vervolgens de winter werd doorgebracht. Gerrit de Veer maakte van deze onderneming een reisverslag.

Cast
Willem Barentsz: Frans Somers
Jacob van Heemskerk: Jan Borkus
Gerrit de Veer: Paul van der Lek
Evert (Eenoog) Jacobs: Hans Hoekman
Gesproken commentaar: Barbara Hoffman, Gerrie Mantel
Verder met onder meer: Corry van der Linden, Donald de Marcas, Hans Karsenbarg, Joke Hagelen, Con Meyer en vele anderen.

Samenstelling: Dick Walda
Regie: Ad Löbler
Techniek: Beer Gertenbach, Ton Prudon, Max Westra
Muziek: Karin Visser, Koosje Weijsenbeek, Hans Wesseling, Donald de Marcas

De overwintering op Nova Zembla werd oorspronkelijk uitgezonden door de VARA van 4 april tot 9 mei 1979.
Uitgegeven door: Rubinstein
Oorspronkelijke uitgever: VARA
Spreker(s): Frans Somers, Jan Borkus, Paul van der Lek, Hans Hoekman, Corry van der Linden, Donald de Marcas, Hans Karsenbarg, Joke Hagelen, Con Meyer, Barbara Hoffman, Gerrie Mantel
Speelduur: 5 uur 2 min

Grootte: 323 MB

ISBN: 9789047615125