Assortiment

Maksim Gorki

Maksim Gorki (1868-1936) was een Russische roman- en toneelschrijver, wiens complexe leven en werk samenvallen met de Russische Revolutie. Maksim Gorki is een pseudoniem van Aleksej Maksimovitsj Pesjkov en betekent Maksim de Bittere. In zijn hele oeuvre speelt het dubbele thema van de verachting voor de mens zoals hij werkelijk is en eerbied voor de wijze waarop hij zou kunnen zijn. Daarnaast speelt de politieke verwevenheid met het communisme een grote rol.

In 1935 werd hij hoofd van de Russische Schrijversbond. Daarmee was hij een zeer machtig man en protegé van Stalin. De toespraak van Gorki bij het eerste congres van de Sovjetschrijvers in 1935 vestigde de doctrine van het socialistisch realisme. Tot zijn belangrijkste werken behoren De moeder en zijn autobiografisch werk KinderjarenOnder de mensen en Mijn universiteiten, die een goed beeld geven van het Russische leven.
Meer info over Maksim Gorki Zomergasten bij Luisterrijk.nl

Zomergasten

Gorki schtetst de personages met genadeloze precisie en een subtiel gevoel voor humor, maar ook met compassie voor de wanhopige leegte die hen kwelt.Unieke live-uitvoering in het Amsterdamse Bos met alle muziek. Spreker(s): Christine de Boer, Arnoud Bos,