Sprookjes van Godfried Bomans - voor onderweg - Godfried Bomans

Zeven prachtige sprookjes van Godfried Bomans, verteld door meesterverteller Gees Linnebank. Leeftijd: 9+ Spreker(s): Gees Linnebank
€ 9,50 Incl. btw
 Koop als download


Luisterfragment

Zeven prachtige sprookjes van Godfried Bomans, verteld door meesterverteller Gees Linnebank.

Bomans is de humorist bij uitstek. In zijn sprookjes kan hij zijn fijnzinnige humor op een bijna weemoedige manier etaleren. De verhaaltjes zijn kort maar elke zin komt uit de mond van een rasverteller. Ze zijn dan ook uitstekend geschikt als luisterboek. De verhalen zijn eerder gepubliceerd in het Groot Sprookjesboek, uitgeverij De Boekerij.

De rijke bramenplukker
Er leefde eens een bramenplukker die dacht dat hij alleen op de wereld was. Hij geniet van de enorme rijkdom in de natuur: hij denkt dat hij parels heeft, en grote spiegels en een mozaïekgalerij. Op een dag komt er een ontdekkingsreiziger langs.

Juffrouw Prillewits
In Zutphen merkt het hoofd van de lagere school dat een van de personeelsleden verliefd is geworden. Hij spreekt met haar en alle symptomen blijken inderdaad te kloppen: ze is verliefd. Met haar gaat hij alle mogelijke kandidaten af: ze vallen stuk voor stuk af: ze zijn vrouw, ze zijn getrouwd, ze zijn te oud. Er blijft er nog maar één over.

De herbergier van Pidalgo
De herbergier van Pidalgo staat er om bekend dat hij een echte superkok is en dat hij alles wil doen om het zijn gasten naar de zin te maken. Daarom komen de mensen van heinde en verre om bij hem in de herberg de maaltijd te nuttigen en nooit worden ze teleurgesteld. Maar door een misoogst komt er een hongersnood in het land. Toch kan de herbergier zijn gasten nog heel lang plezieren, maar tenslotte zijn ook zijn middelen op. Hij verveelt zich dood en wordt heel somber. Op een dag komt er een rijke vreemdeling in een koets voorrijden en vraagt of hij de herbergier van Pidalgo is.

Vrolijke Hans
In het land Tuba woonden heel ernstige mensen: de Tubanters. Ze zijn heel erg gericht op producten maken. Als er een grappenmaker langskomt, herkennen ze zijn product (de grappen) niet. In het land woont een smid die een zoontje Hans krijgt. Vanaf de geboorte doet het jongetje vreemd: hij lacht namelijk. Dat mag niet in Tuba, Er komen allerlei hulptroepen aan te pas. De dominee komt, maar Hans blijft lachen. Hij blijft alles vrolijk opvatten. Hij trekt lachend door het land van Tuba. Hij gooit een hamer door een ruit om een koek te stelen. De rechter veroordeelt hem tot de doodstraf, maar wanneer de beul zijn hoofd eraf heeft gehakt, blijft het lachen.

Het aanzoek
Een jonge kikker is vreselijk verliefd. Hij durft het echter niet te bekennen aan zijn geliefde. Een oude kikker biedt aan het haar te gaan vertellen. Maar als de oude kikker de mooie kikkermeid ziet, vertelt hij dat hij zelf verliefd is op haar. Ze gaan samenwonen. Als de jonge kikker een bromvlieg voor haar heeft gevangen en merkt dat de oude kikker hem te slim af is geweest, barst hij in tranen uit. Het kikkermeisje hoort het en hij biecht haar alles op.

Regie en opname: Pieter Lutz

Inhoud
De rijke bramenplukker
Juffrouw Prillewits
De herbergier van Pidalgo
Het kistje
Vrolijke Hans
Het aanzoek

Uitgegeven door: Story Channel
Oorspronkelijke uitgever: De Boekerij
Spreker(s): Gees Linnebank
Speelduur: 1 uur 30 min

Grootte: 71 MB

ISBN: 9789461493194